Carcassonne

Igrači: 2-5
Vreme: 30-60 min
Godine: 8+
Vreme postavljanja: 1 min
Dizajn: Klaus-Jürgen Wrede



KOMPONENTE
Igra se sastoji od kartonskih pločica od kojih se tokom igre pravi mapa istoimene francuske regije. Pored toga svaki igrač ima po 8 drvenih "pratioca" pomoću kojih skupljate poene. Obe stavke su veoma kvalitetne i obećavaju dug vek trajanja.
9

DIZAJN
Pratioci predstavljaju male čovečuljke i simpatični su, ali kao i ostale drvene komponente ništa revolucionarno (iako su postali neka vrsta fenomena u krugu igrača jer bukvalno predstavljaju ovu igru svojim izgledom). S druge strane kartonske pločice su jako lepo ilustrovane i pregledne.
7

PRAVILA
Svaki igrač u svom potezu vuče nasumičnu pločicu i postavlja je na tablu, tako da se ona barem jednom svojom stranom graniči sa već postavljenom pločicom, na način koji je dozvoljen. Što znači da ako se strana prethodne pločice završava putem koji ide u prazno, pločica koja tu može da se postavi je samo ona koja ima put. Po postavljanju pločice, igrač može da postavi jednog od svojih slobodnih pratioca na istu tu pločicu. Igrača možete postaviti u grad, na put, kao farmera na travu i kao sveštenika u crkvu.
Osim farmera, svi ostali pratioci se vraćaju u ruku u trenutku kada se dovrši izgradnja tog dela (ako se grad i put zatvore, i ako crkva ima svih 8 okolnih pločica), i odmah skupljaju poene. Farmeri s druge strane, poene dobijaju tek na kraju, isto kao i pratioci koji su ostali na nedovršenim putevima/crkvama/gradovima...

IGRIVOST
Neverovatno je kako igra, ovoliko prosta, može da ima ovoliku dubinu u svojoj igrivosti. Svaki igrač može imati svoj način da dođe do pobede, bilo da želi da skuplja poene sa što više zatvorenih gradova i farmama oko njih, ili da smanjuje drugima šanse tako što ih zatvara u njihovim namerama... Ili, ono što je kao i obično, najisplatljivije, neka središnja varijanta. Pored toga, uvek treba imati na umu broj raspoloživih pratioca, jer ako ih nemate u rukama, ne možete ih ni igrati!
Pored svega toga, igra je prosta, ne zahteva duga razmišljanja, ako vi sami to ne želite i može je igrati bukvalno svako. Naročito što nema ni trunke teksta!
9

PONOVNA IGRIVOST
Nasumičnost se ogleda u izvlačenju pločica, i s obzirom na veliki broj dotičnih, ponovnoa igrivost ne bi trebala da bude problem. Tu je i naravno izbor gde staviti pratioca u okviru pločice, što zavisi od većeg broja faktora. U svakom slučaju, ponovna igrivost je sasvim solidna, naročito ako se uzme u obzir prvi utisak i nedostatak kockica i sl.
Pored toga, igra ima veliki broj ekspanzija koje će uz malo veća novčana ulaganja znatno produžiti vek trajanja igre.
9

UKUPNA OCENA
Igra koja sjaji kvalitetom u svakom pogledu. Komponente su jako dobre, dizajn odličan, a ono što je najvažnije pravila su genijalna u svojoj neverovatno prostoj formi koja daje sate i sate zabave. Ovu igru preporučujem SVAKOJ kolekciji!
9

Unknown

Svakog dana ljubitelj društvenih igara, igara uloga, kompjuterskih igrica, reenactment-a, itd... Tokom radnih dana programer.

No comments:

Post a Comment