Settlers of Catan

Igrači: 3-4
Vreme: 60-90 min
Godine: 10+
Vreme postavljanja: 5-10 min
Dizajner: Klaus Teuber


KOMPONENTE
Kao jedna od popularnijih igara, Naseljenici su izdavani od strane gomile firmi, tako da opšta ocena za dizajn i komponente ne postoji. Ovde ću ostaviti svoj lični utisak o Mayfair verziji.
Igra se sastoji od drvenih komponenti koje predstavljaju puteve, naselja i gradove; kartica koje predstavljaju resurse i kartonskih pločica od kojih se pravi modularna mapa. Drvene komponente su... drvene... samim tim kvalitetne; kartice su male, ali predstavljaju resurse, nije potrebno da budu veće, ali bi dobro došlo da su nešto kvalitetnije; kartonske pločice su solidnog kvaliteta, a mapa bi bila bolja da je malo čvršća kad se sastavi.
8

DIZAJN
Drvo kao i obično je prosto i nemaštovito, što je posledica verovatno teške i skupe obrade. Kartice su solidne, pločice su lepe i veoma pregledne jer se jasno vidi šta koja boja predstavlja. Dizajn nije revolucionaran, ali nije ni loš, a s obzirom da se radi o Evro igri, od njega se ni ne očekuje previše.
7

PRAVILA
Katan je ostrvo na koje se doseljava 3-4 igrača. Ostrvo je sastavljeno od 19 šestougaonih pločica (1 pustinja sa lopovom, 4 šume, 4 žitna polja, 4 pašnjaka, 3 ciglane i 3 planine). Svako polje (sem pustinje) ima na sebi broj od 2-12 (bez sedmice i svi brojevi sem 2 i 12 su duplirani). Na početku se određuje ko je prvi igrač, i on postavlja jedno naselje (na teme neke šestougaone pločice), a zatim i put povezan sa naseljem (na stranicu pločice). Drugi igrač postavlja svoje naselje, sa ograničenjem da dva naselja ni u jednom trenutku ne mogu biti na susednim temenima, i tako u krug, dok poslednji igrač ne postavi svoje naselje, a zatim svi postavljaju svoje drugo naselje u suprotnom redosledu, tj. poslednji igrač postavlja prvi itd.
Tokom igre u svom potezu, svaki igrač baca dve kockice, sabira ih i polje(a) sa tim brojem prave resurse; svaki igrač koji ima naselje na temenu tog polja dobija jedan resurs te vrste (odnosno 2 ako ima grad). Ako se dobije broj 7, aktivira se lopov, trenutni igrač pomera lopova na neko polje koje ne može proizvoditi resurse dok se lopov ne skloni i krade kartu od jednog igrača.
Posle ovoga, igrači mogu da se menjaju sa resursima i prave puteve, naselja (samo na svom putu), gradove (ojačavaju naselja) ili kupuju razvojne karte.
Naselja važe 1 poen, gradovi 2, najduži put 2, najveća vojska (najviše potrošenih vojnih razvojnih karata) 2 poena i plus dodatni skriveni pobedonosni poeni koji se dobijaju kroz razvojne karte. Pobednik je igrač koji prvi skupi 10 pobedonosnih poena.

IGRIVOST
Igra je solidna. S obzirom da se radi o Evro igri, nije smela da dozvoli sebi toliki uticaj sreće, dok je u isto vreme i preterano prosta i jedino zadovoljstvo predstavlja interakcija igrača za vreme trgovine resursima. Taktika se ogleda u tome na kojem temenu gradite naselja, s obzirom da u teoriji neki brojevi padaju češće od drugih, dok u isto vreme treba da se trudite da držite što više različitih resursa. S druge strane, neretko se dešava da 6 i 8 (kao najčešći brojevi), padnu svega par puta u toku cele partije, pa čak i da se izjednače po broju pojavljivanja sa 2 ili 12. Ono što ovoj igri definitivno treba je mogućnost igranja sa manjim uticajem sreće.
S druge strane, znanje jezika je skoro sasvim nepotrebno, a lakoća savladavanja pravila može da pomogne u tome da i najtvrdokornije NEigrače "naterate" da isprobaju neku partiju!
6

PONOVNA IGRIVOST
Kockice i nasumično postavljanje pločica na ostrvu daju raznolikost igri, ali je igra suviše prosta da bi dugo trajala. Gomila ekspanzija sigurno dodaje još neke zanimljive stvari (svega 2 sam probao), ali se većina svodi na fiksne mape. U svakom slučaju ovo nije igra koja obećava dug vek trajanja, ali se može odigrati s vremena na vreme, naročito sa novajlijama za ovaj hobi.
6

UKUPNA OCENA
Posle prvih nekoliko igranja sam bio prilično oduševljen ovom igrom, ali ozbiljnijim ulaskom u vode društvenih igara, ona je postala isuviše prosta, a u isto vreme taktički nezahtevna i nedovoljno zabavna da bi držala dovoljno. I kao najgora stvar ostaje činjenica da možete savršeno da se postavite na ostrvu, ali da vas jednostavno neće kocka i da brutalno izgubite jer ste u početku izgubili zalet za ostalima.
Komponente su kvalitetne, dizajn je nešto iznad proseka za Evro igru, dok igra zakazuje osetno i u igrivosti i u ponovnoj igrivosti.
U svakom slučaju, neću lagati da se nisam dobro zabavio uz ovu igru. Odlična je za početnike i celu porodicu i svakako je preporučujem za sve one koji žele da uvedu još ljudi u ovaj svet! :)
6.5

Unknown

Svakog dana ljubitelj društvenih igara, igara uloga, kompjuterskih igrica, reenactment-a, itd... Tokom radnih dana programer.

8 comments:

  1. Da li misliš da bi bilo interesantnije kada bi se brojevi koji mogu da padnu na kockicama (od 2 do 12) ispisali na neke kartice i onda izvlačili? (i recimo da se ubaci 2-3 sedmice-lopova) a kada se potroše kartice da se recikliraju ponovo. Možda bi se onda malo izgubila ta nasumičnost sa kockicama?

    ReplyDelete
  2. Da, ali da se napravi kartica onoliko kolika im je sansa da izadju (tj. koliko ima tackica na broju)... Sedmica jos za jedan vise od sestice i osmice...
    Definitivno bi dosta pomoglo igri, a relativno je lako za sredjivanje...

    ReplyDelete
  3. Gde u Srbiji mogu naci expanziju Cities and Knights ? Hvala

    ReplyDelete
    Replies
    1. Verujem da moze da se naruci u klubu Sigil... Pop Lukina ulica, kod Brankovog mosta u Beogradu...
      Narucivanje NE naplacuju dodatno, tako da cena ne bi trebalo da bude visoka...

      Delete
  4. Gde se u Srbiji moze kupiti verzija koja nije na grckom?! pitanje zvuci glupo ali je jos gluplje da svi prodaju samo tu verziju i da niko nema englesku ili srpsku

    ReplyDelete
    Replies
    1. Najverovatnije može da se naruči (ako već nemaju) u Grenadier Games-u... http://grenadier.rs/

      Pretpostavljam da si tu Grčku verziju našao na Games4You.rs... Ako ne, probaj i kod njih...

      Sve najbolje! :)

      Delete
  5. Kada se dobije 'misterijozna karta' da li moze odmah da se upotrebi ili morate da cekate sledeci krug?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ako mislis na Development karte, onda ne... Nije moguce odigrati kartu koja je kupljena u tom potezu...
      Osim njih, ne znam koje druge mogu biti misteriozne...

      Delete