Ukratko: First Snow


Danas, još jedan Print&Play.

Ovaj put se radi o igri koja je pobednik 9-Card Nanogame P&P Design Contest-a za 2017.-u godinu. First Snow dizajnera Tomasa Uhlira.

First Snow je igra za 2 igrača za koju je pored 9 karata (od kojih je jedna referentna karta, a dve kartice inventara za igrače) potrebno da imate 7 kockica (jednu belu i po 3 u dve različite boje) kao i 8 tokena (4 po igraču) za praćenje inventara.


PRAVILA
U igri First Snow igrači su mladi Inuiti (starosedeoci arktičkih regija Kanade, Grenlanda, Rusije i Aljaske) koji su odlučili da sa prvim znacima zime krenu u divljinu kako bi dokazali da mogu sami da je prežive i da time zasluže poštovanje ostalih članova plemena.

6 kartica mape označenih brojevima od 1 do 6 su dvostrane (leto i zima) i svaka strana je dalje podeljena na levi i desni deo. Na početku svakog poteza igrači jednom kockicom tajno biraju lokaciju koju će blokirati belim medvedom.

U toku poteza igrači redom (na početku naizmenično, a u daljim potezima u odnosu na prethodno izabranu kartu) biraju jednu kartu i postavljaju svog Inuita (kockicu) na jednu od polovina karte praveći tako dnevni kamp prilikom prvog izbora, odnosno noćni prilikom drugog, postavljajući karte pored već postojećih. Ako prilikom nekog izbora igrač odabere kartu koja je odabrana za lokaciju medveda (od strane protivnika, jer igrači ne mogu da izaberu kartu koju su oni postavili za njega), onda se medved pomera na tu kartu i blokira odigravanje dnevnog kampa za tog igrača. Mada je daljim igranjem moguće da će se medved pomeriti na drugo polje.

Kada se odaberu 4 karte od strane igrača, 2 preostale se postavljaju na levu i desnu stranu pejzaža stvarajući horizontalni red od 6 karata.


Svaki kamp se sastoji od dve polovine dve različite karte. Tokom dnevne faze igrači prave oruđe i skupljaju raspoložive resurse u kampu, a tokom noćne skupljaju poene hraneći se i čuvajući svog Inuita od hladnoće koja postaje sve oštrija kako igra prolazi, ali i donosi više poena. Tokom noćne faze se i troše oruđa, potencijalno popravljaju, a moguće je skupljati i resurse u noćnom kampu.


Prilikom hranjenja, pravljenja i popravljanja Inuit može da koristi raspoložive resurse u kampu bez preuzimanja u inventar, ali da bi ih preneo u sledeći potez ili fazu, mora da ih ponese. Inventar je ekstremno ograničen, moguće je imati samo 4 stvari u njemu, što uključuje hranu, resurse i oruđe.

Na kraju svakog poteza igrači nasumično jednu od preostalih letnjih kartica mapa okreću na zimsku stranu, a onog trenutka kada se završi potez sa svim zimskim karticama, igra se završava, a igrač sa najviše poena je pobednik.


KONAČNI UTISAK
Dobro, ovo i nije bilo baš preterano ukratko. First Snow je prilično komplikovana igra uzevši u obzir da se sastoji od svega 9 karata... Odnosno 8 za igru, i tek nešto više od tuce ostalih komponenti. Tomas Ulhir koji je radio dizajn igre, ali i ilustracije je odradio odličan posao, i igra na stolu izgleda odlično!

A što se tiče igrivosti, ni najmanje ne zaostaje. Veliki broj mogućih kombinacija kampova, strah od odabira kartice na kojoj je medved i taktičko nadmudrivanje prilikom odabira mesta za istog, ekstremno ograničen prostor u inventaru kao i skoro nikakav uticaj sreće čine ovu igru stresnom, ali i prilično zabavnom. Relativno kratko vreme igranja (30-40 minuta), jezička nezavisnost i kratko vreme postavljanja su za neke, takođe, veliki plusevi.

Unknown

Svakog dana ljubitelj društvenih igara, igara uloga, kompjuterskih igrica, reenactment-a, itd... Tokom radnih dana programer.

No comments:

Post a Comment