Bang!

Igrači: 4-7
Vreme: 30 min
Godine: 8+
Vreme postavljanja: 1 min
Dizajn: Emiliano Sciarra

KOMPONENTE
Igra se sastoji samo od karata koje su veoma kvalitetne, matirane i teško se troše, tako da će vam i bez gaća dugo trajati.
10

DIZAJN
Karte su pregledne, jednostavne i u stilu divljeg zapada. I dalje mislim da to može izgledati lepše, ali daleko od toga da mi nešto smeta.
7

PRAVILA
Špilovi su podeljeni u uloge, karaktere i akcione karte. Od uloga tu je zločinac, odmetnik, šerif i njegov zamenik. Karaktera ima mnogo i svaki ima svoju specijalnu sposobnost i izdržljivost. Ako je specijalna sposobnost bolja, karakter ima 3 poena života, a 4 ako je lošija.
Cilj zločinca je da ubije šerifa, odmetnika da ostane sam sa šerifom i da ga onda ubije, šerifa da ubije sve ostale (sem zamenika), i zameniku je cilj da pomogne šerifu da postigne svoj. U svemu ovome pomažu vam karte braon (trenutne) i plave (stalne). Tako npr. kao braon kartu imate Bang! koji možete odigrati jednom po potezu kako bi pucali na nekoga, dok taj neko može imati Bure, plavu kartu koja kaže da izvlačite prvu kartu iz špila i ako je srce taj neko vas je promašio. Ako gađani ne uspe da se odbrani buretom, i dalje može da odigra braon kartu Promašaj!
Suština je da braon karte, kada ih odigrate bacate u špil odigranih karata, a plave stavljate ispred sebe i one vam daju neke stalne bonuse.
Ekspanzija na ovo dodaje i zelene karte koje rade kao braon, ali moraju krug ranije da se stave ispred sebe.
Pravila su krajnje jednostavna, a tekst na kartama ne postoji. Velika većina karata je objašnjena u 2-3 sličice dok preostalih par lako zapamtite (tekst za njih je dat u pravilima).
IGRIVOST
Igra je brza, laka, ekstremno zanimljiva i uz sve to nudi uloge igračima koje će ih voditi, pa pucanje nije nasumično kao u većini sličnih igara (tipa Krčma Crvenog Zmaja). Uticaj sreće je veliki, ali igra ima svoj šmek u jakoj interakciji i opuštenosti! Kao jedine zamerke bih ostavio to što vam se može desiti da umrete jako rano, posle čega možete samo čekati da ostali završe... A to, u zavisnosti od broja igrača, može da potraje; kao i relativnu nemogućnost da igru igrate u manje od 5 igrača (nije to baš taj osećaj u 4 igrača).
9

PONOVNA IGRIVOST
Ovo je igra koju sam definitivno igrao najviše puta. Razlog za to je sigurno i relativno kratko trajanje partije, ali takođe i činjenica da je protivnike veoma lako naći (pravila se objasne za 5 minuta, i nauče posle 2 kruga igranja). Iako u igri nema mnogo šta da se promeni iz partije u partiju, i dalje mogu da je igram više od bilo koje druge igre i podjednako uživam u svakoj partiji! Zaista mi nije jasno zašto, ali ovde sve jeste subjektivno mišljenje.
9
UKUPNA OCENA
Fantastične komponente i jedna od najlakših i najinteresantnijih igara za sve uzraste i svakoga! Nisam ljubitelj divljeg zapada, špageti vesterna, ali sam VEOMA ljubitelj ove igre; brza je, prosta i nudi savršenu interakciju između igrača punu blefiranja, laganja, pretvaranja...
9

Unknown

Svakog dana ljubitelj društvenih igara, igara uloga, kompjuterskih igrica, reenactment-a, itd... Tokom radnih dana programer.

2 comments:

  1. neverovatno zabavna igra!

    ReplyDelete
  2. Problem je samo što treba jako puno igrača, i to što je možda malo teže pobediti kao renegade, ali igru treba imati u kolekciji definitivno :)

    ReplyDelete