Tiny Epic Quest (prvi utisci)

Igrači: 1-4
Vreme: 30-60min
Godine: 14+
Vreme postavljanja: 3min
Dizajner: Scott Almes


KOMPONENTE
Tiny Epic Quest dolazi u standardnoj Tiny Epic kutiji i sastoji se od kvalitetnih kvest kartica, različitih drvenih i kartonskih tokena, plastičnih predmeta i Itemmeeple-a (plastičnih mipla sa rupicama za kačenje predmeta koje nose) i preko 20 velikih kartica koje predstavljaju mape, igračke table, table za magiju i poteze. Deluxe verzija takođe dolazi sa dodatnim kartama za mape i sa još nekoliko drvenih pečurkica tokena koji su deo ekspanzije "Quest for the Golden Mushroom". Sve je veoma kvalitetno, a posebno debela kartonska kutija koja je očigledno napravljena da preživi veliki broj putovanja na koja će biti nošena.

DIZAJN
Dizajn igre je fantastičan! Bukvalno je sve prelepo, u jarkim bojama sa plastičnim miplima i predmetima igra izgleda stvarno zapanjujuće! Jedini minus dizajna je to što igra nije najpreglednija i što je u početku teško snaći se sa ikonicama na mapi, ali relativno brzo se navikne i na to.

PRAVILA
Tiny Epic Quest je avanturistička igra sa kockicama za 2 do 4 igrača koja je nastala pod velikim uticajem Zelde. 5 dana i noći, 3 heroja po igraču će lutati zemljom i ubijati gobline, povećavati moć magije i čistiti hramove usto radeći kvestove, nakon čega će igrač sa najvećim brojem sakupljenih poena pobediti u igri!
Tokom dana igrači biraju 4 (od 5) različite kartice za kretanje. Nakon što su sva kretanja završena počinje noćna faza i tu igrači naizmenično bacaju sve raspoložive kockice i sve one na različite načine utiču na sve igrače koji su i dalje aktivni u noćnoj fazi. Tokom ove faze igrači koriste bačene kockice kako bi se borili protiv goblina, nalazili blaga u hramovima i povećavali moć magija, ali takođe mogu i biti povređeni.
Igra takođe ima i Gloom mod povećane težine (druga strana kartica mape) i Deluxe verzija dolazi uz malenu ekspanziju Quest for the Golden Mushroom koja dodaje malo kompleksnosti u igru.

IGRIVOST
Posle dve odigrane partije mogu samo da kažem da je Tiny Epic Quest zabavna igra, ali ne treba očekivati previše! Očekivao sam previše od ovako male igre... postoje nivoi magije, ali samo kako bi se pratio progres za krajnje bodovanje. Svi kvestovi se računaju identično pri krajnjem bodovanju i nema kvestova različitih težina. Svi hramovi se prelaze samo korišćenjem kockica ili energije, nema dodatne borbe ili neizvesnosti. Svi goblini su identični, itd...
Gore sam nabrojao stvari koje bih želeo da su kompleksnije, ali uprkos svemu tome ako znate šta očekujete, odnosno ne osetite se razočarano, igra je zabavna. U prva dva dana (poteza) i ja sam se osećao razočarano, ali što sam je više igrao bila mi je sve zabavnija i do kraja 5. dana sam baš uživao u njoj. Tako da ne očekujte previše i nećete biti razočarani.
Igra je inače savršeno spakovana za putovanja, ali zauzima mnogo mesta na stolu, tako da imajte to na umu pre nego što je kupite zbog nošenja na piknike i sl. :)

PONOVNA IGRIVOST

Ovo je prvi utisak o igri, do sada smo je odigrali samo 2 puta. Kockice su osnovna mehanika igre tako da je nasumični element veoma jak, a s obzirom da ih koriste svi aktivni igrači element sreće nije preteran.
Još jedan nasumični element je i postavljanje mapa na početku partije, jer osim zamaka koji se uvek nalaze na istim mestima, sve ostale mape se nasumično postavljaju, a opet na osnovu toga cela igra je potpuno drugačija zbog izbora kartica za kretanje.
Kvestovi se takođe izvlače nasumično, a naravno, veoma su biti za krajnje bodovanje.
Gloom verzija i Mushroom ekspanzija definitivno povećavaju životni vek igre i siguran sam da će igrači imati fantastične ideje za kućna pravila i dodatni sadržaj, a igra izgleda kao da ju je lako proširiti... što nas dovodi i do poslednje bitne stavke; Gamelyn Games, odnosno Scott Almes je do sada radio odlične ekspanzije za svoje Tiny Epic igre.


KONAČNA OCENA
Veoma kvalitetne komponente i prelepa igra koja je prilično interesantna i učiniće vas srećnim ako ne očekujete previše. A čak i ako očekujete previše (kao što sam i ja) verovatno ćete uz par partija biti zadovoljni, mada ćete se nadati dobroj ekspanziji. 
Oficijalna Gloom varijanta, mala ekspanzija i fin broj nasumičnih elemenata će verovatno produžiti životni vek igre.
U ovom trenutku bih joj verovatno dao 8, ali igrana je samo 2 puta, pa ćemo videti šta će vreme pokazati.


ŠTA JECKA KAŽE
Ko bi rekao da možete imati tako veliku igru u tako malom pakovanju... Stvarno je ogromna na stolu... Ali mi se sviđa, veoma lep prvi utisak.

Za kraj, u međuvremenu ćemo probati Gloom verziju, malu ekspanziju i solo varijantu... Možda čak i u više od dva igrača, ali to već ne mogu da obećam :) Stoga, u nekom trenutku očekujte i punu recenziju :)

Unknown

Svakog dana ljubitelj društvenih igara, igara uloga, kompjuterskih igrica, reenactment-a, itd... Tokom radnih dana programer.

No comments:

Post a Comment