Schotten Totten i Beyond Baker Street


U petak, poslednji radni dan odmora smo kroz nenormalnu gužvu u gradu stigli do Astala da se konačno vidimo sa Savom.

Plan je bio da odigramo Tiny Epic Quest u 3 (ili uz malo sreće više) igrača i da probamo nešto novo... Zbog već pomenute gužve i Sava je kasnio skoro sat vremena, pa smo TEQ počeli znatno kasnije, a i sama partija se odužila na preko sat vremena. U svakom slučaju, krajnje zabavno, a više o utiscima igranja sa više od dva igrača u najavljenoj punoj recenziji za igru.

Pošto nam je ostalo veoma malo vremena odlučili smo da probamo Schotten Totten, igru doktora Knizia-e kojom je Sava oduševljen. Naime, radi se o skoro 20 godina staroj igri i pretku osetno poznatijeg Battle Line-a (odnosno, Battle Line je faktički retheme Schotten Totten-a). Tokom partije igrači koriste karte iz zajedničkog špila koji se sastoji iz 6 različitih boja sa po 9 brojeva (ukupno 54 karte). Igrači naizmenično odigravaju po jednu kartu na jedno od 9 polja na svojoj strani, pokušavajući da naprave niz od 3 karte koji će im na tom polju doneti pobedu (snaga niza se računa slično poker mehanici). Igrač koji na kraju pobedi u 5 ili više polja je pobednik igre!

Igra je, kao i (verovatno) sve Knizia-ine igre veoma laka za objašnjavanje i učenje, ali zahteva pažnju, praćenje i razmišljanje.

U odigranoj partiji, Sava me je rasturio (7-2), ali je igra bila jako zabavna, a uz nisku cenu, kratko vreme igranja, jezičku nezavisnost i laka pravila ima smisla da se nađe na svačijoj polici! :)

Takođe smo, poslednjih dana uspeli da odštampamo i odigramo Print&Play verziju igre Beyond Baker Street. Ovaj put se radi o relativno novoj, kooperativnoj igri (tokom prošle godine je prethodno besplatni PnP izdao Z-Man Games) zasnovanoj na osnovnoj mehanici Hanabi igre (dobitnik Spiel des Jahres 2013). Tokom igre igrači, inspektori Scotland Yard-a, ne vide svoje karte u ruci, ali vide karte ostalih igrača i uz davanje asistencija i dobru memoriju pokušavaju da ih odigraju na prava mesta i pokušavaju da reše slučaj pre nego što ih preduhitri Sherlock Holmes.

Za razliku od Hanabi-ja Beyond Baker Street je uspeo da prostu, ali zabavnu mehaniku fantastično uklopi u temu igre i da je uz to podigne na viši nivo. Igra dolazi sa nekoliko inspektora koje igrači mogu da koriste kako bi otežali/olakšali igru i/ili je učinili još više zabavnom, ali i sa 12 slučajeva različitih težina pa će svako naći ono što mu najviše odgovara!

Kao što sam ranije pominjao, generalno nisam ljubitelj kooperativnih igara, ali osnovna mehanika umanjuje jedan od dva problema koje imam sa dotičnim, odnosno problem Alpha igrača. Sreća je i dalje veoma prisutna, ali partije su kratke (10-15 minuta), pa nekoliko odigranih partija za jedno veče umanjuje i taj problem!

Unknown

Svakog dana ljubitelj društvenih igara, igara uloga, kompjuterskih igrica, reenactment-a, itd... Tokom radnih dana programer.

No comments:

Post a Comment