Astal

U subotu smo konačno našli malo vremena da odemo do kluba Astal (Fb) u centru grada.

Dogovorili smo se sa Damjanom i Savom da se nađemo tamo, ali je Sava nažalost zbog nadolazećeg nevremena morao da ostane u Pančevu.

U staroj zgradi, prekoputa SKCa na interfonu stoji znak Astal. Penjemo se na prvi sprat, otvaramo teška vrata i ulazimo u veliku prostoriju punu stolova. 5 sati je, klub je tek otvoren i prvi smo koji dolazimo.

Prvi utisak o klubu je odličan; veliki i dobro provetren prostor na odličnoj lokaciji (za one koji dolaze javnim prevozom, za automobil je malo nezgodnije), veliki izbor igara za igru u klubu i fino osoblje...

Pošto Damjan još nije došao, a očekivali smo ga uskoro, uzimamo igru za koju znamo pravila i ne traje dugo, Ultra Tiny Epic Kingdoms. Pošto me je Jecka u poslednjoj partiji pobedila zatvaranjem na jedno polje i onda lagano krckala, pokušao sam istu taktiku, ali od početka partije. Upalilo je i ogromna razlika u poenima je pokazala da je igra u ovom slučaju, za dva igrača malo broken. Mada postoje načini da se i to ublaži.

Pred kraj partije dolazi Damjan i donosi Libertalia-u. U dotičnoj, svaki igrač je pirat koji šalje svoje članove posade da pokupe što bolji plen tokom 6 radnih dana u nedelji. Sedmi dan, posada odmara i aktiviraju se dodatne sposobnosti članova koji su ostali na brodu. Igra traje tri nedelje i igrač koji na kraju ima najviše skupljenih poena je pobednik!
Igra ima prelepo ilustrovane komponente, odličan sistem balansa kroz činjenicu da igrači igraju sa identičnim kartama (igra se sa 21 od 30 karata koje nasumično bira jedan igrač, a ostali uzimaju iste te karte), prosta i brza pravila. Loše strane prilikom igranja jedne partije nisam video.
Što se tiče naše partije, Jecka nas je oprala dok sam i ja, na poslednjem mestu, prilično zaostajao za Damjanom... Sve u svemu, zabavna igra...


Posle odigrane Libertalia-e, kupujemo igru Red7. Red7 je po komentarima na internetu opisan kao "Kao Fluxx, kada bi Fluxx bio dobra igra"... Pošto ne podnosim Fluxx, računao sam da čovek koji je ostavio komentar i ja imamo sličan ukus xD Recenziju za Red7 ćete imati priliku da čitate uskoro, jer smo u 2 dana koliko imamo igru, uspeli da je odigramo 15-tak puta.

Igra je neverovatno prosta, ali genijalno osmišljena. Sastoji se od 49 karata (brojevi od 1-7 u 7 različitih boja) kod kojih svaka ima svoju "snagu" izraženu brojem i bojom. Broj je bitniji i karta 5 je uvek jača od 4, a boja je tu da pokaže koja karta je jača ako su brojevi isti. Menjanjem pravila (otuda sličnost sa Fluxx-om) i izbacivanjem novih karata u paletu, igrač na kraju svog poteza mora da pobeđuje po trenutno aktivnim pravilima ili ispada, a onaj koji poslednji ostane u igri je pobednik. Pored osnovnih igra ima Advanced i Expert pravila i opciono bodovanje. Expert za sada nismo probali, a Advanced pravila i bodovanje su takođe fantastično osmišljeni.
U dve odigrane partije od po 3-4 minuta (koliko traje partija bez bodovanja), jednu pobedu je odnela Jecka, a drugu Damjan.

U medjuvremenu se klub napunio ljudima i atmosfera je postala odlična, mada je zbog nevremena napolju unutra bilo malo toplo i zagušljivo. Ali graja i igranje igara na sve strane su me podsetili na vremena kada smo mi mnogo više visili po ovakvim mestima :)


Odlazimo do police sa igrama i bacam oko na Castles of Burgundy... Igru koju već duže vreme želim da igram, ali Damjan se ne seća pravila baš najbolje, pa vadimo Imhotep kako bi uz kraću partiju dotičnog on pokušao da se podseti.


Imhotep je igra o Staroegipatskim graditeljima. Svaki igrač brodom šalje svoje graditelje na gradilišta širom Egipta i u zavisnosti od polja koje je odabrao na drugačiji način skuplja poene. U igri je uticaj sreće veoma mali, a u osnovi od nekoliko mogućih akcija u svom potezu možete odigrati samo jednu. Dodatni plus za igru su i dvostrane lokacije koje imaju drugačije bodovanje, pa igra može duže da bude zanimljiva... Na kraju naše partije, uz pomoć par kartica za dodatno bodovanje sam konačno uspeo da pobedim Jecku i Damjana :)


Pošto je već bilo dosta kasno i nismo imali vremena za Castles of Burgundy, Damjan nam preporučuje Isle of Skye... Mešavina Carcassonne-a (jedna od naših omiljenih), podseća malo i na It's Alive i kao šlag na tortu odličan sistem za bodovanje u vidu velikog broja pločica na kojima je odštampano šta se boduje, pa se za svaku partiju odaberu 4 nasumične koje se stavljaju na pozicije A, B, C i D, a te pozicije se opet gledaju u odnosu na to koji je potez. Pored 16 takvih pločica i nasumičnog izvlačenja tajlova za mape (koje može svako da kupi, što ekstremno umanjuje uticaj sreće), ova igra izgleda kao da nikada neće biti 2 puta ista... I pored jako lošeg rezultata (mada sam pred sam kraj uspeo da prilično priđem Jecki) i Damjanove dominacije u igri, Isle of Skye je moj subotnji favorit, odnosno definitivno igra u kojoj sam najviše uživao i za koju sam prilično sigran da bi i najduže ostala zabavna...


Posle odigranog Skye-a, morali smo na brzinu da odemo...

Odlično veče, uz odlično društvo, na sjajnom mestu... Nadam se da ćemo malo pročestiti ovakve izlaske...

Za kraj, kao što sam i rekao Isle of Skye je definitivno ostavio najbolji utisak, a Imhotep mi se svideo nešto više od Libertalia-e, mada su sve tri igre bile jako dobre i zabavne. Red7 je tu bio kao odličan filler i igra koju možete stalno da držite sa sobom u torbi.

Unknown

Svakog dana ljubitelj društvenih igara, igara uloga, kompjuterskih igrica, reenactment-a, itd... Tokom radnih dana programer.

No comments:

Post a Comment