Junta

Igrači: 2-7 (najbolje u 7 igrača) 
Vreme: 3-4 sata
Godine: 4+
Vreme postavljanja: 5-7 min.
Vreme dok se objasne pravila: 10-15 min.
Dizajn: Ben Grossman i Eric Goldberg



KOMPONENTE
Ima raznih izdavača. Ja sam ovu igru igrao jako davno i tada, u starom klubu, smo igrali neku verziju koja je bila skroz okej. Međutim, nedavno sam u sigilu ponovo igrao Huntuali od nekog drugo izdavača i mogu da kažem da sam se jako razočarao kako izgleda. Tokeni su urađeni od jako tankog kartona i pritom na njima fale određeni fičri (ne mogu da se obeleže jedinice koje su "ukopane") i novčanice nemaju pozadine, nego suostavili skroz beli karton... u svakom slučaju, ocena:
4-8 (зависи од издавача)

DIZAJN
Igra zauzima relativno malo mesta na stolu, i svaki igrač bi trebao da ima malo protora sa strane za sebe. Hunta je u komično-politički-blesavom fazonu. Slike na karticama su crno-bele ali to uopšte ne smeta, šta više, baš priliči ovakvoj vrsti blesavih igara (kao recimo i mančkin). Dizajn je prilično jednostavan jer su i same komponente igre jako jednostavne i ne sadrže preterano mnogo informacija na sebi, tako da nije bilo potrebe za nekim preteranim filozofiranjem. Ovde bih dao ocenu:
8

PRAVILA
Radnja igre je smeštena u neku fiktivnu banana republiku, a igrači predstavljaju mafijaške-političko-kriminalne familije koje se bore - ne za vlast - nego da ukradu što više para iz državne kase i smeste taj novac na svoj račun u Švajcarskoj (na sugurno). Jedino se novac na Švajcarskom računu uzima u obzir kada se na kraju partije broji ko je ukrao najviše para i određujeje pobednik.Glavna stvar u igri su političke kartice koje se vuku svaki potez. Na njima mogu da se dobiju „glasovi“ (permanentni ili privremeni) koji definišu politički uticaj igrača. Zatim, mogu da se dobiju ubice koje mogu da se bacaju na druge igrače, demonstranti koji mogu da se koriste prilikom puča, razni izgovori da se digne puč, itd.
Igra je podeljena u više faza: podela budžeta, slanje ubica, dizanje puča... Na početku igre, glasa se demokratski ko će da bude prvi predsednik banana države.
Najveća prednosti biti predsednik je što taj igač u svakoj fazi podele budžeta vuče 8 novčanica na kojima može da se nalazi od 1 do 3 miliona pezosa. Ta količina para predstavlja državni budžet za taj krug i niko ne zna koliko para je u opticaju (osim predsednika, naravno) Zatim predsednik dodeljuje određenju količinu novčanica svakom igraču, ali tako da samo oni vide koliko su dobili novca, pritom proizvoljnu količinu para zadržava za sebe(!). Nakon toga se glasa za budžet. Predsednik gleda da podeli novac minimalnom broju igrača, po mogućstvu politički najuticajnijih, da bi oni glasali "za", jer ako budžet padne, sav novac ide nazad u ruke predsednika i taj krug svi gledaju kako da ga smaknu, jer ko ga prvi smakne, taj uzima sav njegov novac iz ruke.
Kada se dođe do faze gde mogu da se šalju ubice, tada svi igrači biraju jednu od 5 lokacija gde će da provedu svoje vreme tokom te faze. Jedna od glavnih lokacija je „banka“. Kada neko šalje ubicu, on mora da pogodi lokaciju na kojoj se igrač nalazio. Ako je neko pun para, on bi trebao u dogledno vreme da ode do banke, što ga čini lakom metom. Jedino na kraju ove faze, ako je igrač preživeo, i otišao u banku, onda  može da stavi pare na Švajcarski račun gde je novac siguran.

Nakon faze sa ubicama može da se diže puč protiv predsednika (a i ne mora). Sistem borbe tokom puča je mnogo neobičan. Puč uvek traje samo 6 poteza dok oni koji su digli puč mogu da odigraju potez više pre svih. Prilikom sukoba se uvek baca šestostrana kocaka i pogađa se uvek i isključivo samo na 6. Ovo čini sve borbe mnogo blesavim i nepredvidivim. Na tabli postoji 5 glavnih zgrada koje treba zauzeti tokom puča (skupština, Predsednička palata, železnička stanica...) ko na kraju puča kontroliše većinu zgrada, taj je dobio puč, vođa puča (ili predsednik, ako se odbranio) ima pravo da strelja jednog igrača iz drugog tabora (i naravno da mu uzme sve pare iz ruke)

IGRIVOST
Biti predsednik u hunti je jako interesantno ali u isto vreme i jako odgovorna stvar. Postoje igrači koji ne žele nikada da budu predsednik, dok to neki obožavaju. Tokom igre, jako često se dešava da se igrač koji je predsednik promeni i do 4-5 puta, sve zavisi od toga koliko su igrači prevrtljivi i (ne)zadovoljni politikom aktuelnog predsednika.
Jako je teško ostati na vlasti. Igrači imaju više opcija kako mogu da se bore kada su nezadovoljni. Ako igrač nije dovoljno politički uticajan, onda može da pokuša da namakne novac time što će da šalje ubice na druge igrače, gađajući samo one koji imaju najviše novčanica u ruci. Ako mu ni to ne uspe, uvek može da pokuša da digne puč. Tada se sve rešava vojnim putem gde izgledi uglavnom nisu na strani predsednika, osim ako ga ne brane politički verni igrači (ako postoje).
Ogledaju da izvuku trenutnu situaciju u svoju korist. Igra se odvija u fazama i forsira igače da obećavaju jedni drugima stvari koje će učiniti u budućim fazama (npr: ja tebe proglasim za predsednika, a ti meni posle daješ pare) a naravno ni jedan dogovor ne mora da se ispoštuje, što se naravno i dešava. Uglavnom se igrači toliko puta međusobno bekstebuju da se više niko ne ljuti ni na koga. Ipak u pravilva igra je potpuno blesava iz razloga što svako-svakom zabode nož u leđa jer svi ima igre piše:
Write "it's only a game" 100 times on a peace of paper.
9

PONOVNA IGRIVOST
Dokle god igrate sa pozitivnim ljudima koji ne igraju igre isključivo da bi pobedili, u Hunti možete da uživate do besvesti. Jer zaista, bezbroj kombinacija može da ispadne na karticama a ljudska snalažljivost i samovolja ne poznaje za granice. Ni jedna partija ne ispadne nalik ni jednoj drugoj.
10

UKUPNA OCENA
Ne računajući lošu izradu i pakovanje, Hunta pruža (uz pozitivno raspoloženje igrača) nepresušni izvor zabave. Ne preporučuje se jedino za konzervativne osobe koje ne vole da menjaju saveze i koje ne umeju da prihvate sitne poraze. Ova igra mnoge ljude oduševila, i u starom klubu su se bukvalno otimali za nju, (sve dok jednog dana nije nestala iz istog...)
8.5

Написао: Милан Ранчић - Мића

Unknown

Svakog dana ljubitelj društvenih igara, igara uloga, kompjuterskih igrica, reenactment-a, itd... Tokom radnih dana programer.

No comments:

Post a Comment