Rečnik izraza

Rečnik (stranih) izraza koji se koriste u svetu društvenih igara, a koje je teško tačno prevesti ili objasniti. Ova lista će se potencijalno dopunjavati.

American style game - American style igre, ili Ameritrash, su igre koje se mnogo više oslanjaju na tematiku i interakciju između igrača. Takođe ih karakteriše i veći uticaj sreće. Primer igara: Arkham Horror, Twillight Imperium,...

Analysis paralysis (AP) - Paraliza u analizi, odnosno efekat koji se dešava kod određenih igara (i igrača) kada igrač nije u mogućnosti da se odluči kako da odigra svoj potez, pa dolazi do paralize igre i predugog čekanja.

Alpha player (Quarterbacking) - Kod kooperativnih igara, veoma često dolazi do toga da jedan igrač preuzme kontrolu nad igrom, odnosno nad odlukama svih ostalih igrača. Ovaj igrač se zove Alfa igrač, a sam fenomen Quarterbacking.

Collectible card game (CCG) - Igre koje se kupuju u vidu zatvorenih pakovanja sa polu-nasumično odabranim kartama. Deo igre se svodi na skupljanje karata, razmenu i kreiranje najboljeg špila od raspoloživih kartica. Najpoznatija i prva ovakva igra je Magic: the Gathering.

Cooperative game - Kooperativne igre su igre u kojima igrači zajedno imaju cilj da pobede igru. Najpoznatija kooperativna igra je Pandemic. Pored ovih postoje i polu-kooperativne igre u kojima postoje igrači koji su izdajnici, tj. igrači koji se trude da pobede zajedno sa igrom. Poznate ovakve igre su Dead of Winter i Shadows of Camelot.

Drafting - Card ili Dice drafting je mehanika u kojoj igrači biraju karte/kockice među onima koje su raspoložive za sve igrače. Ovo može biti osnovna mehanika na osnovu koje igrači dobijaju akcije (npr. My Village, Grand Austria Hotel) ili skupljaju poene i jačaju svoju tablu (7 Wonders, Tides of Time), ili sporedna mehanika (Ticket to Ride).

Deck building - Pravljenje špila, ili dek bilding, je mehanika u kojoj igrači tokom igre kreiraju špil karata koji u isto vreme koriste za igru (i, uglavnom, kupovinu karata). Prva dek bilding igra je Dominion, a pored nje standardne dek bilding igre su i Star Realms, Valley of the Kings. Pored njih, postoje igre u kojima je dek bilding sporedna mehanika, kao što je Mage Knight ili Lewis & Clark.

Downtime - Vreme koje igrač porevede čekajući da ostali igrači završe svoje poteze.

Engine building - Mehanika u kojoj igrači prave pokretač (motor), pomoću kojeg ojačavaju postojeći i ubrzavaju skupljanje poena i sl. Primer ovakvih igara bi bili San Juan, Race for the Galaxy ili Splendor.

Eurogame - Euro style igre ili German (Nemačke) igre su igre koje su ili potpuno apstraktne ili imaju relativno slabo implementiranu temu, nekomplikovana pravila i slabu interakciju između igrača. Potpuna su suprotnost Ameristyle igrama, mada sve veći broj igara predstavlja hibrid ova dva tipa. Najpoznatije Euro igre su Agricola, Puerto Rico, Castles of Burgundy.

Fiddly - Nezgodna i/ili nedovoljno definisana pravila. Čest problem American style igara koje imaju previše pravila na koje treba obraćati pažnju i koja se lako zaborave.

Filler - Veoma kratka i prosta igra koja se po definiciji igra između, pre ili posle nekih komplikovanih igara. Npr. Welcome to the Dungeon, Love Letter, itd...

Gateway game - Igra koja je dobra za početnike, odnosno ljude koji nisu navikli na komplikovana pravila i/ili strategije koje moderne društvene igre ponekad imaju i zahtevaju. To su igre sa prostim pravilima i bez preterano teških odluka. Idealni predstavnici ovih igara su često i filleri, ali i neke velike igre kao Ticket to Ride, Carcassonne, Tokaido...

Gamer's game - Potpuna suprotnost Gateway igara je Gamer's game, odnosno igre za Igrače (namerno sa velikim I). To su igre sa ili veoma komplikovanim, fiddly pravilima ili one sa veoma teškim odlukama. Npr. to su Terra Mystica, Mage Knight...

Living card game (LCG) - Žive kartične igre, odnosno podgrupa CCG igara gde igrači skupljaju karte i prave svoje špilove, ali za razliku od standardnog CCG sistema, LCG izbacuje redovne cikluse karata u pakovanjima koja su tačno definisana, tj. tačno se zna koje karte se nalaze unutra. Npr. Lord of the Rings: the Card Game, Android Netrunner, A Game of Thrones: the Card Game...

Point salad game - Uglavnom uvredljiv način da kažete da igra ima veoma veliki broj načina da dođete do pobedonosnih poena (VP). To su npr. Castles of Burgundy, Village, itd...

Reference card - Referentna kartica, tj. kartica koja ima ukratko objašnjena pravila, redosled igranja u toku poteza i/ili objašnjene određene mehanike, ikonice i sl.

Token - Tokeni su, uglavnom kartonske, pločice raznih oblika koje mogu predstavljati sve i svašta u okviru igre; novac, neprijatelje, poene, građevine, itd.

Victory Points (VP) - Pobedonosni poeni, odnosno poeni koje  igrač sakuplja tokom igre, a koji se na kraju obračunavaju kako bi se videlo ko je pobedio. Veliki broj igara, praktično sve euro igare, koriste sistem pobedonosnih poena kako bi se odlučio pobednik.

Worker placement - Worker placement igre su igre u kojima igrači postavljaju svoje "radnike" na određene, svima raspoložive akcije i odigravaju ih, uglavnom blokirajući ili otežavajući drugim igračima odabir iste akcije. Najpoznatije worker placement igre su Agricola, Orleans...

No comments:

Post a Comment