Kingdomino

Igrači: 2-4
Vreme: 15-20min
Godine: 8+
Vreme postavljanja: 1min
Dizajner: Bruno Cathala

KOMPONENTE
Mala kvadratna kutija u kojoj se nalazi 48 tajlova koji reprezentuju domine, 4 kartonske 3D tvrđave i 2 drvena kralja po igraču. Sve je veoma kvalitetno, a 3D tvrđave, iako poprilično nepotrebne izgledaju super!

DIZAJN
Igra je prelepa. Od divne šarene kutije, preko domina sa jarkim bojama i fantastičnim detaljima (Nesi u vodi, senka Zmaja kako leti iznad polja, itd.) i već pomenute zanimljive trodimenzionalne tvrđave. Sve u svemu, vizuelno prelepa igra.

PRAVILA
U Kingdomino-u, pobedniku ovogodišnjeg takmičenja Spiel des Jahres, igrači su kraljevi koji pokušavaju da preuzmu kontrolu nad najboljim teritorijama (dominama) za njihovo kraljevstvo. Na početku igre odvojite 12 domino tajlova po igraču (24 za 2, 36 za 3 i 48 za 4 igrača) i promešajte ih. Ostale ostavite u kutiji.
Svaki igrač počinje igru sa jednim početnim 1x1 tajlom i 3D tvrđavom u svojoj boji koja se stavlja na početni tajl. Takođe u 2 igrača, igrači uzimaju 2 drvena kralja, odnosno po jednog u 3 i više igrača. Na početku prvog poteza, igrači otkrivaju prva četiri domino tajla (odnosno 3 tajla u 3 igrača) i ređaju ih po brojevima ispisanim na njihovoj poleđini od manjeg ka većem (od generalno lošijih ka boljim teritorijama). Prvi igrač uzima svog drvenog kralja i odabira domino tajl koji želi da preuzme za sebe, i tako dok svi igrači ne preuzmu po jedan tajl. U sledećem potezu ponovo se izvlači potreban broj tajlova, ređaju se po redu na poleđini i ovaj put redosled igranja je određen po tome kako su kraljevi postavljeni u prethodnom potezu. Igrač uzima tajl koji je prethodno odabrao, postavlja ga u svoje kraljevstvo, pazeći na osnovna pravila postavljanja i stavlja kralja na tajl koji želi u novoj grupi. Prilikom postavljanja tajla u kraljevstvo, igrač mora da pazi da se barem jedna polovina domino tajla poklapa sa istim tipom zemlje ili sa početnim (džoker) tajlom, kao i na činjenicu da kraljevstvo nikada ne sme prelaziti okvire kvadrata 5x5 polja. Ako igrač ne može da postavi domino tajl, on se diskarduje i nije ga moguće kasnije koristiti.
Cilj igre je da se naprave što veće sekcije istog tipa zemljišta u kraljevstvu sa što više kruna, jer se boduje broj sekcija pomnožen sa brojem kruna. Npr. 10 polja vode bez ijedne krune vrede 0 poena, ali 3 sekcije šume sa 3 krune vrede čak 9 poena.
Opciona pravila uključuju dodatne poene za potpuno završeno kraljevstvo (5x5 sa svim popunjenim sekcijama), za centralno postavljenu tvrđavu u kraljevstvu (ovo nam se čini da nosi preveliki broj poena), kao i mogućnost igranja sa svih 48 tajlova u dva igrača i širenje kraljestva na okvire 7x7 (ovo je varijanta koju preporučujemo u 2 igrača).

IGRIVOST
Kingdomino je apstraktna igra, i zaista se nećete osećati kao da širite vaše kraljevstvo. Međutim, igra je prelepa i fantastičan je osećaj samo gledati tajlove koji se sklapaju oko vaše tvrđave, a uz to je i neverovatno zabavna, veoma laka i brza. Toliko brza da će vam trebati samo nekoliko minuta da naučite pravila i krenete da igrate, a onda računajte još 10-15 minuta da završite partiju.

PONOVNA IGRIVOST
Nasumično izvlačenje domina na nivou broja igrača i tokom same igre dovodi do toga da dve partije nikada ne mogu biti identične. S druge strane, brzina i uprošćenost, ma koliko bili dobri za igrivost i uvlačenje novih igrača u hobi, mogu biti pogubni za dužinu životnog veka igre.

KONAČNA OCENA
Veoma kvalitetne komponente, prelep dizajn sa živahnim bojama i fantastična zabava za čitavu porodicu. Laka i brza igra koju možete naučiti svakoga u nekoliko minuta, a partiju završiti za samo malo duže od toga. Ako ne volite kratke, brze i lagane igre, ovo verovatno nije igra za vas, ako ih volite... ovo je njihov savršen predstavnik.

ŠTA KAŽE JECKA
Super! Brza, lagana i zanimljiva. 9/10

Unknown

Svakog dana ljubitelj društvenih igara, igara uloga, kompjuterskih igrica, reenactment-a, itd... Tokom radnih dana programer.

No comments:

Post a Comment