Guillotine

Igrači: 2-5
Vreme: 30 min
Godine: 12+
Vreme postavljanja: 3 min
Dizajn: Paul Peterson



KOMPONENTE
Giljotina se sastoji iz 50 plemićkih i 60 akcionih karata. Kvalitet karata nije baš na zavidnom nivou, i ako planirate češće da igrate, preporučujem kupovinu gaća (što ne bi trebalo da bude problem, s obzirom da je format karata klasičan TCGovski).
6

DIZAJN
Kartice izgledaju malo prazno, ali su veoma pregledne i sličice na njima su lepe (baš u francuskom stilu) i često komične. U svakom slučaju prilično lepo služe svojoj svrsi.
8

PRAVILA
Osamnaesti je vek i u Francuskoj se budi nemirno stanovništvo. Deo tog stanovništva su igrači, ali u veoma nezavidnoj ulozi. Ulozi dželata.
Naime, cilj svakog igrača je da za tri dana (koliko traje pokolj plemića) osvoji što veći broj poena, uglavnom tako što će odseći što "kvalitetniju" glavu. Tako npr. ubistvo guvernera vredi mnogo manje od ubistva Marije Antoanete ili kralja lično...
Na početku svakog dana, postavlja se red od 12 glava koje treba odseći. Igrači na kraju svog poteza uzimaju prvog iz reda, ali pre toga imaju pravo da odigraju jednu akcionu karticu koja može da utiče na njega. Tako npr. mogu premestiti određenog plemića, totalno izmeniti red, dodati još glavonja na kraj, ili pak završiti dan odmah posle njihovog poteza.
Pravila su krajnje prosta, i iskreno se ni ne sećam koliko su dobro napisana, ali stvarno ne bi trebalo da imate probleme sa njima.



IGRIVOST
Igra je kratka, zanimljiva i brza. Igrač ima pravo da odigra samo jednu kartu po potezu, pa potezi uglavnom neće dugo trajati, što definitivno pomaže da se ostali igrači ne smaraju, i sama igra traje kratko, pa lako popuni "rupe" dok čekate nekoga za nešto ozbiljnije :)
I pored velikog faktora sreće, igra i dalje zahteva i planiranje poteza u napred, naročito kada igrate sa manjim brojem igrača, kada je moguće pratiti šta će ko uraditi.
8

PONOVNA IGRIVOST
... je najveći problem ove igre. Kao što sam rekao, igra je veoma prosta, a broj akcionih kartica je prilično mali, pa igra veoma brzo počne da se vrti u krug, i partije liče jedna na drugu. I nažalost nisam našao ništa što to može da promeni, tako da ne preporučujem da igru igrate previše, već ponekad, da ubijete vreme.
2

UKUPNA OCENA
Solidne komponente, simpatičan dizajn i dosta dobra igrivost, ne znače mnogo ako će igra biti igriva samo kratak vremenski period... A to je baš problem sa Giljotinom... I nažalost, teško da se išta može ispraviti.
5.5

Unknown

Svakog dana ljubitelj društvenih igara, igara uloga, kompjuterskih igrica, reenactment-a, itd... Tokom radnih dana programer.

No comments:

Post a Comment