Ticket to Ride (Европа)

Igrači: 2-5
Vreme: 60 min
Godine: 8+
Vreme postavljanja: 2-5 min
Dizajn: Alan R. Moon

KOMPONENTE
TtR se sastoji iz velike mape Evrope sa velikim gradovima (nažalost, nema Beograda), gomile kvalitetnih karata raznih boja za odigravanje vagona, kao i samih plastičnih vagončića koji se ređaju na mapu. Sve je jako kvalitetno i obećava dug vek trajanja.
10

DIZAJN
Mapa je prilično pregledna i lepa (mada i dalje, fali Beograd :) ), kartice su takođe jako pregledne, iako dizajn kod njih zaista ne može biti revolucionaran. Plastični vozići su ok, vidi se šta predstavljaju. Sve u svemu, dizajn iznad proseka, pregledan, ali ne i nešto što bi vas nateralo da kupite igru za koju ne znate kakva je (kao recimo kod MalogSveta).
8

PRAVILA
Svaki igrač dobija tajne zadatke koje gradove treba da spoji svojom železnicom. U toku poteza igrač ima pravo da vuče karte vagona (2 nasumične iz špila, 1 iz špila i jednu ne lokomotivu od prikazanih 5, 2 ne lokomotive od prikazanih 5 ili jednu lokomotivu od prikazanih), da pravi jednu prugu ili da vuče nove karte zadataka. Svi putevi na mapi su obeleženi nekom bojom, ili su sivi (prihvataju bilo koju boju). Potom igrači skupljaju karte, i kad skupe dovoljno iste boje, koriste karte kako bi postavili svoje vagone duž tog puta. U evropskoj varijanti igre (za razliku od originalne, Amerike), ubačeni su tuneli i trajekti. Trajekti će vam tražiti da postavite određeni broj karata lokomotiva (koje se inače ponašaju kao džoker, i menjaju bilo koju kartu), dok kod tunela ne znate tačno koliko će vam resursa trebati, pa kad ga napravite, vučete prve tri karte iz špila, i ako se neka od te tri karte poklapa sa iskorišćenom bojom ili je lokomotiva još toliko resursa morate da odigrate! Još jedna nova stvar su i stanice, koje vam dozvoljavaju da pored nje koristite protivnički put, kao da je vaš (kako bi stigli do potrebnog grada, ako ste zagrađeni), iako same stanice oduzimaju poene.
Na kraju igre, poene dobijate za svaki odrađeni zadatak, gubite za svaki nezavršen, i plus poene koje ste skupili tokom igre za pravljenje pruga.
Ovo što ste sada pročitali su bukvalno sva pravila za TtR. Igra ne zahteva ni najmanje znanje stranog jezika, kao što vidite jako je prosta i možete je igrati sa celom porodicom, što od nje pravi verovatno i najbolju igru za ulazak u svet Društvenih igara.

IGRIVOST
TtR je prosta i odlična igra. Pravila su prosta, tema je dostupna svakome (ko još ne voli vozove?!), a sreća nije baš najvažniji faktor (iako je još uvek prilično uticajna). Lepa strana ove igre je što je svi igramo i svi jednako uživamo! Takođe, mogućnost da dođete do pobede na više načina je veoma interesantna, pa tako npr. možete se truditi da završite što veći broj zadataka (gde možete pogrešiti pa uzeti ih previše), ili možete zatvarati druge, time njima uskraćujući poene (mada teško da ovo može vama mnogo da pomogne), ili da se trudite da pravite dugačke pruge između dva grada, koje nose veliki broj poena.
8.5

PONOVNA IGRIVOST
Ipak, na kraju, igra je suviše prosta. I pored nasumičnosti u vezi sa zadacima, to su uvek isti zadaci, a i boja naravno nema beskonačno. Igra posle nekog vremena postaje dosadna jer se ponavlja jedno te isto u nedogled. Iako posle nekog vremena možemo ponovo da odigramo koju partiju, relativno brzo se vraća u orman i tu ostaje da čeka neka bolja vremena, ili nekog novog igrača.
6.5

UKUPNA OCENA
Igra koju vredi imati. Možda neće trajati kao neke druge, ali uvek je dobro držati je sa strane, odigrati ponekad i izvaditi onda kada dođe neko ko nije preterano entuzijastičan za vaše Orkove i Patuljke, ali bi mogao nekad nešto i da odigra. Polako, vremenom ćemo zamisliti da ti vozovi zapravo prevoze resurse za rat po Starom Svetu... Dalje se već snađite :)
8

Unknown

Svakog dana ljubitelj društvenih igara, igara uloga, kompjuterskih igrica, reenactment-a, itd... Tokom radnih dana programer.

2 comments:

  1. Gde se moze ova igra kupiti ? P.S.: Vrlo zanimljiv blog, pomaze mi da odlucim koju igru da kupim sada...
    P.S.S.: Da li ste probali Kuburu ??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Igre u Beogradu kupujem u Grenadier Games-u (https://www.facebook.com/GrenadierGames)... Ako već nemaju kod sebe trenutno, može se i naručiti da donesu (obično u roku od do mesec dana).
      Što se tiče ostalih gradova, znam da imaju klubove, ali ne znam ništa o njima osim imena... Najbolje da potražiš na forumu kluba Zmaj (http://forum.klubzmaj.org/)...

      Što se tiče Kubure, nisam probao, ali igra bi trebalo da bude prevedena verzija Bang!-a, za koji čak imam i uradjenu recenziju :) Znači, osim izraza i imena preuzetih iz naših ustanaka (pretpostavljam) sve ostalo bi trebalo da je identično... Ukratko, ako imaš veće, opušteno društvo, igra je fantastična :)

      Delete