Dominion

Igrači: 2-4
Vreme: 30-45 min
Godine: 8+
Vreme postavljanja: 5-10 min
Dizajner: Donald X. Vaccarino


KOMPONENTE
Igra se sastoji od velikog broja karata koje bi morale da budu kvalitetnije, s obzirom da se jako često mešaju i drže u rukama. S druge strane, za ovakvu igru su gaće obavezne, pa to ne može da se uzme kao preveliki minus. Kutija je pregledna, ali prevelika (što nije redak problem), a karton sa spiskom mesta za karte mnogo pomaže.
7

DIZAJN
Iza kutije prosečnog dizajna kriju se jako lepe kartice, sa interesantnim i šarenim ilustracijama. Kartice su uglavnom jako pregledne i kao jedinu primedbu bih ostavio istu boju kartica za novac, jer su i bakrenjak i srebrnjak i zlatnik iste boje.
8.5

PRAVILA
Za svoj uspeh, Dominion može da zahvali veoma originalnoj ideji njegovog dizajnera. Naime, u Dominionu, igrači se bukvalno igraju TCG-a (Trading Card Game). Suština je da skupljate novac i kupujete ponuđene karte i tako pravite idealan špil. Igrači počinju kao novi vladari malih i siromašnih kraljevina (3 male oblasti i 7 bakrenjaka). Ovim novcem oni mogu kupiti nove akcione karte koje će im pomoći da skupljaju novac, malo naškode protivniku i kupe neku drugu kartu, mogu kupiti zelene Pobedonosne karte koje nose poene, ali tokom igre nemaju nikakvu funkciju, ili da kupe još para (zvuči čudno, ali je tako...). Taktika se svodi da u početku napravite špil od akcionih karata koje će vam pomoći da na kraju u što kraćem roku kupite što veći broj velikih oblasti koje nose poene. I baš ta težnja da se ima što više poena, a da se u isto vreme što manje zaguši igra čini ovu igru tako posebnom i dobrom!
U isto vreme, primećujete da se radi o igri koja ima prosta pravila i koju može skoro svako (sa nekim znanjem engleskog jezika) da nauči.

IGRIVOST
Moje oduševljenje iz prethodne sekcije sa pravilima će se samo preneti ovde. U jednom trenutku u igri se nalazi 10 različitih akcionih karata koje igrači mogu da kupuju. Suština je da ih isčitate i odlučite se za neku taktiku koja će vam doneti pobedu. Retko kada (ako ne nikad) se isplati kupovati sve karte koje su "dobre" na tabli, a jako često neke koje se u prvom trenutku čine loše mogu pravom upotrebom da donesu pobedu. Ovde svakako pomaže što je igra savršeno izbalansirana; sve karte imaju jako realne cene, i one skupe koje se čine loše svakako imaju neku odličnu svrhu.
Uz sve ovo igra je jako brza i prosta, pa je skoro svako može igrati.
10

PONOVNA IGRIVOST
25 različitih akcionih karata od kojih se u jednom trenutku u igri nalazi samo 10 (nasumičnih, preporučujem), daje ovoj igri dug vek trajanja. Uz sve to, igra ima nasumični element izvlačenja karata iz napravljenog špila, tako da ne može dva puta biti ista, čak i ako se trudite. Čak i ako vam to nije dosta, u ovom trenutku postoji jedna ekspanzija i Dominion Intriga, u kome dobijate celu novu igru, sa 25 novih akcionih karata. Za nešto veća ulaganja, dobijate savršenu igru, koja će vam jako teško dosaditi.
9

UKUPNA OCENA
Komponente bi trebalo da budu kvalitetnije, dizajn je lep i uglavnom pregledan, ali je igrivost fantastična, prosta i inteligentna. I pored toga što igra nema savršenu ponovljivost, i dalje može da ima dovoljno dug vek trajanja, naročito uz ekspanzije! Definitivno igra koju bih mogao da preporučim svakome!
9

Ovo je inače prva igra kojoj će ukupna ocena biti računata po novom sistemu (da, opet novi sistem); Dizajn i Komponente će nositi po 1/8 ocene, a igrivost i ponovljivost po 3/8.

Unknown

Svakog dana ljubitelj društvenih igara, igara uloga, kompjuterskih igrica, reenactment-a, itd... Tokom radnih dana programer.

2 comments:

  1. I meni je ovo lično jedna od omiljenih igara. Rimejkovao sam je u kućnoj varijanti već posle odigrane samo jedne partije!

    Do sada sam igrao dominion sa preko 20 ljudi i svi (ali apsolutno SVI) su se oduševili igrom. Najzamiljivije od svega mi je činjenica da iako sam odigrao gomilu partija i dalje mi to neko iskustvo ne pomaže previše da pobeđujem nešto više od običnih početnika.

    Ne bih se složio da su baš sve karte izbalansirane. Ja sam prepravio jedno 5-6 karata (prednost kućnih varijanti :)) i dodao još 12 vrsta svojih karata.

    Najveća mana je možda ta što se posle dugog igranja sve svodi na kupovinu onih najskupljih karata (8) što donose najviše victory poena (6). Tako da upravo eksperimentišem sa novim cenama vitory poena :)
    Umesto:
    1VP = 2 (što apsolutno niko nikad ne kupuje)
    3VP = 5
    6VP = 8

    Ja sam promenio u:
    2VP = 3
    3VP = 5
    4VP = 7

    ReplyDelete
  2. Svidja mi se varijanta za Victory Poene... Mislim da znatno smanjuje uticaj srece...

    ReplyDelete