Igra bez imena...


Pre svega, najbolje želje za predstojeće praznike, srećan Božić i Nova godina.

Juče sam posle nekog vremena svratio u Grifon kako bih se našao sa Gradskim Kaubojem, gosn Zulufićem :) (čiji zanimljiv i često poučan blog možete čitati na http://agricolalive.blogspot.com/ ) koji, eto, već neko vreme uživa u čarima vojvođanskog sela.

U svakom slučaju, glavni povod za odlazak bila je igra koju je Gradski Kauboj dizajnirao.
Da budem najiskreniji, nikada nisam nešto posebno entuzijastičan po pitanju domaćih igara, pre svega zbog velikog FAILa koji sam doživeo sa Baš Čelikom, a i zbog toga što su igre napravljene u kućnoj radinosti uglavnom ili prekomplikovane (valjda u želji da se napravi nešto ozbiljno), ili su suviše nerazrađene i proste.

U svakom slučaju, želeo sam da probam igru. Volim da probam nove igre, naročito kad imam retku priliku da probam u ovoj Zatvorenoj Beti, da dam svoje mišljenje o tome šta bi moglo bolje :)...

Opisana mi, kao mešavina Dominiona, Karkasona i neke nove igre (koju nisam probao), ova igra iz daljine zaista podseća na Karkason, ali se u svim aspektima igrivosti veoma razlikuje. Sem nekih malih momenata, ona je potpuno drugačija od Dominiona, no nažalost za ovu treću ne mogu komentarisati. I pored toga što se mnogo razlikuje od dva sjajna prethodnika, igra je fantastična. Ima jako prosta pravila, ali sama nije prosta jer kao i u Dominionu, većina pravila se nalazi na kartama i lako se razumeju. Mehanika je inteligentna i odlično zamišljena, a i sam balans je u ovoj, verujem, ranoj fazi jako dobar. Sve u svemu, bio sam jako mnogo, i jako prijatno iznenađen :)

Što se tiče loše strane, većina se svodi na to što je igra u razvoju. Nedovoljan broj kartica za više od 2-3 igrača, i veći broj različitih kartica bi svakako pomogao. Mada se ovo može ostaviti i za ekspanzije :)

Kao konačnu ocenu ostavljam kraću rečenicu: Igra koju ću definitivno kupiti kada se pojavi u prodaji :) (a nadamo se da hoće), i koju bih svakome toplo preporučio.

Unknown

Svakog dana ljubitelj društvenih igara, igara uloga, kompjuterskih igrica, reenactment-a, itd... Tokom radnih dana programer.

No comments:

Post a Comment