Arkham Horror


Igrači: 1-8
Vreme: 180 min
Godine: 13+


KOMPONENTE
I pored kutije klasične veličine, Užas Arkama se sastoji od ogromnog broja raznih komponenti; table, karata, listova, kockica, brojača, čudovišta itd. Sve komponente su urađene od jako kvalitetnog kartona sa mat štampom (onom, blago neravnom, karakterističnom za FFG). Nažalost, same karte nisu toliko kvalitetne koliko bi mogle da budu, ali opet, nema previše mešanja niti držanja u ruci zbog čega se neće ni preterano trošiti.
10

DIZAJN
Dizajn je, praktično savršen. Sve se prelepo uklapa u atmosferu i crteži su na veoma visokom nivou. Počevši, pre svega, od predivno urađenih listova sa sposobnostima istraživača. Kartice koje predstavljaju događaje su pune teksta, pa nemaju slike, što se zaista ne može zameriti, dok ostale karte istraživača zato imaju jako lepe ilustracije, kao i kvadrati koji predstavljaju čudovišta. Kod dotičnih se može naći i jedna od retkih zamerki na dizajn, a to je činjenica da se njihove sposobnosti nalaze i sa jedne i sa druge strane, što ne bi trebalo da predstavlja veliki problem ako se uzme u obzir da se sa prednje strane (gde je i slika), nalazi sposobnost koja se ređe koristi i odvojeno od ostalih na suprotnoj strani.
9.5

PRAVILA
Za one koji nisu upućeni, igra je bazirana na Mitosu Kotulua, pričama H.F. Lavkrafta i njegovih sledbenika. Njegove horor priče iz dvadesetih i tridesetih godina dvadesetog veka predstavljaju po mnogima najbolja ostvarenja žanra (iako je svetsku slavu stekao tek posle smrti). No, sada ne bih ulazio u to, i za sve one koji su dalje zainteresovani postoji Gugl.
Ovo je komplikovana igra. Tj, ne toliko komplikovana koliko je prepuna pravila koja se lako previde i zaborave. S druge strane, sama pravila (kao knjižica) su odlično napisana i pregledna, te nećete imati problema sa snalaženjem.
Trenutno je 1926. godina, a nad Arkamom se nadvija senka koja preti da uništi ceo svet. Sudbina dotičnog leži u rukama male grupe istraživača koji će zajedničkim snagama pokušati da zaustave Drevna zla...
Kroz igru, potrebno je da istraživači zatvaraju kapije ka drugim svetovima i pomogućnosti ih zapečate, kako se kasnije ne bi otvorile (ili se mnogo teže otvorile), i tako zaustave buđenje Drevnog koji preti da uništi svet. Za vreme igre, igrači će sretati razna čudovišta, ljude voljne da im pomognu, nailaziće na obične i magične predmete i učiće magiju Mitosa. Ako do buđenja Drevnog i dođe, igrači će uglavnom imati poslednju priliku da ga oteraju nazad na spavanje, ali se ne treba previše uzdati u tu nadu.

IGRIVOST
Kao manje-više, potpuna suprotnost Agrikoli, ovo je igra puna interakcije, bez previše razmišljanja, u kojoj kocka igra veliku ulogu i gde igrači pokušavaju zajedno da je pobede. Ovo je igra koja na svaki način podseća na laku verziju igara uloga (RPG), gde je igra narator, a igrači nesrećni protagonisti koji su se slučajno našli u gradu užasa. Ovo je igra koja je komplikovana i koja nije za svakoga, a može svakome da se svidi, jer kao i u igri uloga, poenta nije toliko u pravilima koliko u doživljaju i uživljavanju. Svaka karta će objasniti zašto vam se nešto desilo i na koji način; pa će tu dolaziti do apsurdnih situacija u kojoj želite da uđete u crkvu da iscelite svoje mentalne rane, a zauzvrat vas sveštenik prebije krstom i izbaci na ulicu jer u svom ludilu pomisli da ste demon.
Igra je meni fantastična, dozvoljava mi da iznova i iznova pravim predstavu pred svojim očima, da uživam i raspravljam zajedno sa društvom, šta je najbolje uraditi u sledećem potezu i prepričavam posle toga šta se sve desilo, kao da sam gledao film ili čitao Lavkraftovu priču (koja se čini realnija, ako smo svi brutalno pobijeni od strane nepoznatog bića xD). Ali, ako ne volite igre uloga, i uživljavanje u priču, nemojte mnogo očekivati.
10

PONOVNA IGRIVOST
16 različitih istraživača, 8 različitih Drevnih, dvestotinak naprava, magija, i sl. stvari, isto toliko događaja na raznim lokacijama, čine ovu igru veoma ponovljivom, naročito što jedna partija zna da traje i 3-4 sata, zbog čega se ne može igrati prečesto. A ako vam i to nije dovoljno, trenutno ima 6 ekspanzija (3 velike i 3 male), koje uvećavaju date brojeve nekoliko puta, i plus donose još gomilu novih špilova, događaja, i u mnogo menjaju igru. A naravno, ne sme se zaboraviti i činjenica da kockice mnogo utiču na igru, pa se dve partije ne mogu ni na koji način poklapati!
U svakom slučaju, igra koja će dugo da traje!
9.5

UKUPNA OCENA
Komponente fantastičnog kvaliteta, skoro savršen dizajn koji ostavlja bez daha i igra koja je veoma zanimljiva i zarazna. Ova igra je pun pogodak i najbolja stvar koju imam u kolekciji. Svideće se svima koji vole dobre igre uloga, sa stvarnim osećajem da ste tamo, a naročito onima koji uživaju u delima Lavkrafta, jer cela igra odiše tamom koja se provlači kroz njegova pisanja. Kao mane izdvojio bih vreme koje je potrebno da se postavi ogroman broj komponenti, kao i prostor koji je potreban da sve to stane! Ništa u odnosu na zabavu koja vas čeka uz ovu igru.
10

Unknown

Svakog dana ljubitelj društvenih igara, igara uloga, kompjuterskih igrica, reenactment-a, itd... Tokom radnih dana programer.

No comments:

Post a Comment