Agricola

Posle veoma duge pauze, igra koja vas neće razočarati!

Igrači: 1-5
Vreme: 120 min
Godine: 12+

KOMPONENTE
Igra se sastoji iz debelih kartonskih tabli, prosečno kvalitetnih karata (koje se ne mešaju mnogo, niti se drže u rukama da bi trebalo da budu kvalitetnije) i gomile drvenih predmeta koji predstavljaju žito, povrće, ovce, itd... U suštini, sve je na visokom nivou i kvalitet komponenti vas svakako neće razočarati.
9.5

DIZAJN
Kartice i table su jako lepo dizajnirane, pregledne i blago vas ubacuju u temu igre. S druge strane gomila drvenih predmeta ni na koji način ne podseća na ono što treba da predstavlja (sem po boji, eventualno). Opet, ako uzmemo u obzir da se radi o euro igri, tako nešto se nije moglo ni očekivati.
7

PRAVILA
Igru startujete sa dva seljaka, farmerom i njegovom ženom. Svaki seljak može u toku poteza da uradi jednu stvar, takođe, svaka stvar može da se uradi samo jednom po potezu, pa je izbor momenta najvažnija stvar u igri. Kao i to koji ste igrač po redu. U svakom slučaju, vremenom se otvaraju nove mogućnosti, kao i ta da dobijete novog člana porodice, tj. dete. Igra nije laka, zahteva dosta planiranja, razmišljanja i teških odluka. Cilj same igre je da imate što više pobedonosnih poena (ko bi rek'o), a koji se računaju po tabeli datoj na jednoj od tabli, na par kartica i u pravilima. Poene takođe možete i gubiti, ako niste napravili (uzgajali) nešto od onoga što vam igra nudi. Da, to znači da ne možete da se usresredite na jednu stvar i to pravite do iznemoglosti već morate podjednako da idete na sve, naročito što sve nudi neki maksimalan broj poena posle čega nema razloga za daljim razvitkom.

IGRIVOST
Igra, i pored toga što je prilično zahtevna, nudi dosta kvalitetne zabave i za one koji ne vole da razmišljaju u dotičnim.
Sistem igre se svodi na velikom broju izbora, na malom broju članova porodice i na balansu između toga šta treba, šta morate i šta možete da uradite. Na svu sreću dosta mogućnosti se ponavlja u nešto jačoj i slabijoj varijanti, pa ako neko ispred vas pokupi 3 drveta, vi možete pokupiti 2, ili koliko se gde već nakupilo,jer se na većini polja resursi skupljaju tokom igre, ako ih niko ne pokupi, što opet dodatno otežava izbor u igri, i dovodi do onog: 'Da li da pokupim sada, ili u sledećem potezu kad će biti više!'.
U svakom slučaju fantastična igra!
10

PONOVLjIVOST
Posle svega ovoga može se činiti da igra ima slabu ponovljivost, da će igrači brzo naći najbolji način da skupe što veći broj poena jer se sve vidi! Međutim, ima jedna stvar koju nisam pomenuo, a to su karte malih poboljšanja na vašoj farmi i okupacija. Ove karte, sem što vam mogu doneti dodatne pobedonosne poene mnogo utiču na način na koji će te stići do kraja igre. Pošto karata ima jako mnogo, a za svaku igru se izvlači svega nekolicina. U svakom slučaju, bez problema odlična ponovljivost
9.5

UKUPNA OCENA
Pored veoma kvalitetnih komponenti, fantastične igrivosti i isto tako dobre ponovljivosti, nešto lošiji dizajn zaista ne izgleda kao problem, naročito kada se uzme u obzir da se radi o euro igri. Ovo će u svakom slučaju na isti način uticati na konačnu ocenu u ovoj recenziji, ali ne treba da utiče i na konačnu ocenu kojom želim da vam predstavim ovu igru. Ta ocena je definitivna desetka, jer je ovo igra za celu porodicu, za sve i svakoga (kao što i slika pokazuje)! I kao jedinu manu mogao bih izdvojiti jako slabu interaktivnost igrača (koja se blago pojačava sa interaktivnim špilom kartica).
9.5

Unknown

Svakog dana ljubitelj društvenih igara, igara uloga, kompjuterskih igrica, reenactment-a, itd... Tokom radnih dana programer.

No comments:

Post a Comment