Zombie PlagueUz novi, (nadam se) lepši logo kratak pregled jedne besplatne igre...

Zombie Plague je besplatna igra, i sve moguće resurse vezane za nju možete naći na BGG-u. Igra ima lepo dizajnirane mape, mogu se naći i super dizajnirane karte, kaunteri i drugi resursi. Kvalitet komponenti isključivo zavisi od vas, tj. od toga koliko ste spremni da platite za štampu i koliko vremena ste spremni da potrošite na lepljenje, seckanje i sl.
Što se tiče same igre; svaki igrač ima po potezu 4 akciona poena koje može da potroši na kretanje, napad, pravljenje barikada ili otvaranje lokacija koje sadrže razne potrebne stvarčice (ili pak događaje koji i nisu tako potrebni :)).
Zombiji su spori, imaju 2 akciona poena, ali ih zato ima 4 puta više nego igrača.
Po pravilima, jedan igrač kontroliše zombije, dok ostali igrači imaju po jednog pripadnika ljudske vrste kojima je cilj da istraže barem jednom sva mesta obeležena sa X, a da se zatim zabarakadiraju u kuću (ili u nekim slučajevima pobegnu automobilom). Zvuči relativno prosto, naročito kada nabavite dobro oružje, ali dotično relativno lako ostaje bez municije (obično na keca na K6), a i samo 4 akciona poena (koji opadaju kako primate rane) nikako ne pomažu.
Kao opciono pravilo bih svakako preporučio da svi igrači igraju ljude, a da se zombiji stvaraju tamo gde je čovek najbliži, a kreću se ka najbližem preživelom. Ili da se igrači već dogovore oko toga.
Za kraj bih konstatovao da je igra veoma zanimljiva i zbog malog broja akcionih poena ponekad i tera na blago razmišljanje (šta je bolje uraditi u tom slučaju), ali je uglavnom lagana, prosta i prilično pristupačna i onima koji nisu navikli na društvene igre.
Još nisam svestan koliko je dobra po pitanju ponovljivosti, ali s obzirom na ogroman broj različitih resursa koji se mogu naći na netu (kao i različitih mapa), verujem da može prilično dugo biti na stolu!

Danko Petrović

Svakog dana ljubitelj društvenih igara, igara uloga, kompjuterskih igrica, reenactment-a, itd... Tokom radnih dana programer.

No comments:

Post a Comment