Confrontation 3e

Prva recenzija igre sa minijaturama. Srećno mi bilo! :)

Igrači: 2 (može i više, naravno)
Vreme: 60-90 min (u zavisnosti od broja poena, može trajati kraće ili dosta duže)
Godine: 10+


KOMPONENTE
U ovom slučaju figure i dodaci. Pošto pričam o 3 reviziji, radi se o isključivo metalnim neobojenim figurama visokog kvaliteta izrade. Knjige su tvrdih korica, takođe prilično kvalitetne. Kartice koje se koriste za spisak sposobnosti jedinica su standardne veličine od kvalitetnog kartona.
Bilo bi dobro da se kaunteri koji se koriste za obeležavanje rana češće pojavljuju u blisterima i da su malo tvrđi, ali to nije posebno važno.
8

DIZAJN
Uuu... Najlepše figure koje je bilo koja firma ikada plasirala! Možda ja nisam dovoljno obrazovan da kažem tako nešto, ali eto, iz svog skromnog iskustva... Detalji na figurama su prelepi, poze u kojima su nalaze su fantastične, a plaštovi su naborani savršeno! Crteži fantastično doprinose atmosferi i takođe su puni detalja. Kartice su lepo dizajnirane, pregledne i lepše ako se na njima nalazi crtež umesto fotografije prelepo obojenih figura.
Knjige su pregledne i prilično lepo ilustrovane, prepune fotografija onih istih figura fantastično obojenih od strane ljudi iz Rakama.
9.5

PRAVILA
Dva mala odreda suparničkih armija se nalaze na bojnom polju, optimalne veličine 60*120cm. Igra se obično igra u 400 poena, ali kao i kod svake ratne igre, dozvoljen je dogovor među igračima.
Svaka figura prikazuje jednog ratnika, bio on običan seljak ili veliki heroj tog naroda! Konfrontacija može da počne!
Igrači naizmenično postavljaju figure po unapred utvrđenom rasporedu (koji se postavlja skriveno od protivnika), u okviru svoje zone razmeštanja.
Posle ovoga, igrači na isti način kreću figure po tabli, pucaju, bacaju magije i sl. Sve dok se faza kretanja ne završi i započne faza borbe prsa u prsa :)
Baca se hrabrost, inicijativa, kocke za udarac, za povredu...
U originalnim pravilima, posle 6 faza, pobednik je onaj koji je uništio protivniku veći broj poena.

IGRIVOST
Igrivost se svodi na klasičan izbor prave družine koja će zajedno činiti dobru kombinaciju. A zatim dobar izbor postavljanja, kretanja, napadanja i naravno... kocka...
Igra je jako zanimljiva, obično se brzo igra i ovakav način postavljanja i kretanja figura je zaista sjajno zamišljen.
Sa pravilima nisam imao problema i uglavnom su lepo objasnila sve moguće situacije i lako se razumeju, i pored uglavnom konfuznog francuskog prevoda.
Ipak, uticaj sreće je veliki, naročito zbog toga što na bacanju za povredu dve šestice u većini slučajeva ubijaju iz prve! I kada stavite velikog baju od 200 poena, ne želite da ga uz malo sreće s lakoćom savlada Zombi koji košta manje od 20! (verujte, desilo mi se!)
8

PONOVNA IGRIVOST
Ratne igre uglavnom nemaju problem sa ponovnom igrivošću. Veliki broj raznih scenarija, različitih kombinacija vojske, magija i uopšteno dosta različitih rasa čini ovu igru veoma lepom kad god i koliko god da je igrate!
10

UKUPNA OCENA
Nisam igrao mnogo ratnih igara, ali od onoga što sam probao i video, ovo je pun pogodak! Ne samo da se veoooma ložim na prelepe figure već me oduševljavaju i pravila, brzina igre, relativno kratko vreme postavljanja i igranja, kao i to da vam je potrebno oko 10 figura za većinu partija!
9I za kraj, jedna tužna vest. Rakam je pre par godina odlučio da pljune hiljadama i hiljadama igrača u lice i napravi novi sistem, nove odvratne plastične obojene figure, a sve ono što je gradio godinama baci u vodu!
Na svu sreću, još uvek nam ostaju stare figure i pravila, da možemo da se lepo igramo.

Unknown

Svakog dana ljubitelj društvenih igara, igara uloga, kompjuterskih igrica, reenactment-a, itd... Tokom radnih dana programer.

No comments:

Post a Comment